Seminar Stéphane Goffin-a na Dunaju

Foto: Aiki no Michi Dojo
V soboto, 2. 11. 2013, sva se z Nastasjo udeležila seminarja na Dunaju, ki ga je organiziral Aiki no Michi Dojo in vodil Stéphane Goffin 6. Dan Aikikai. Seminar so obiskali še avstrijski in madžarski aikidoke.

Prvi trening smo začeli s suburiji z jo-jem, ki smo jih kasneje izvajali tudi v parih. Drugi del treninga je bil poudarek na shiho nage. Pri tem smo počasi stopnjevali napad. Začeli smo z ai hanmi katate dori nadaljevali s shomen uchi in potem še jodan tsuki. K prostoročnim smo potem dodali še jo nage in jo dori variante tehnike shiho nage. Pri tem smo kljub povišanju intenzitete napada skušali obdržati osnovne principe, kot so dobra drža, ključna točka, prava distanca in predvsem, da obdržimo konstantno os tehnike.


Na drugem treningu je bil poudarek predvsem na konstrukciji ushiro tehnik. Najbolj smo se posvetili napadu ushiro eri dori, ki ga sicer vadimo bolj redko, ni pa zato nič manj zanimiv. Pomembmo je predvsem, da tori sam ustvari situacijo v kateri pride do ushiro napada. To pa doseže z pravilnim ritmom gibanja, dobrim delom nog in pozornostjo. Ushiro tehnike morda res niso najbolj direktne, so pa zato zelo dobre za vadbo koncentracije, konstrukcije in povezave s partnerjem.

Po treningu sta sledila še izpita za 3. kyu in 3. Dan. Sam sem sodeloval kot eden izmed uke-jev Gergelyu pri njegovem izpitu za 3. Dan. Izpit je bil dolg in s širokim naborom tako prostoročnih tehnik kot tudi tehnik z orožjem (tanto, bokken in jo). Izpit je bil uspešno opravljen, tako da čestitke še s tega mesta. Congratulations Gergely!

Med pavzo smo šli na skupno kosilo, kjer smo uživali v družbi naših prijateljev, dobre hrane in pijače.

Skupno lahko rečem, da je bilo odlično doživetje in zagotovo se bomo kmalu vrnili tja.