Državni seminar in zaključek leta na Ptuju

Foto: Iztok Kveder
V soboto, 07.12.2013, smo imeli državni seminar v športni dvorani v Spuhlji pri Ptuju. Seminar je organiziral Aikido Klub Ptuj, vodil pa ga je Jasmin Biščević, 4. Dan Aikikai. Tokrat smo imeli dva treninga, vsak pa je trajal dve uri.

Na treningih smo stopnjevali intenzivnost od osnovne vaje s prijemom "tenkan ho" pa vse do tehnik, ki smo jih izvajali proti udarcu v trebuh (chudan tsuki). Osnovne vaje so predvsem namenjene gradnji telesa, ki je fizično zmožno izvajati potrebne gibe. Zato je pomembno, da tudi napadalec (uke) izkoristi čas, ki ga preživi v tej vlogi ter s tem omogoči sebi in partnerju najbolj intenzivno vadbo in s tem tudi napredek. Ko je telo fizično pripravljeno, pa se začne še dosti težji in zanimivejši del vadbe aikida. Ta vključuje predvsem mentalno pripravljenost, ki vsebuje našo notranjo psihično držo, odločnost, ostrino in druge vrline.
Že zgolj fizično izvajanje gibov je za večino zelo zahtevna naloga, ohranjanje pravega notranjega odnosa med tem pa je nekaj, k čemur lahko težimo celo življenje. Zato lahko vsi od popolnih začetnikov pa do nadaljevalcev najdemo na takih seminarjih nekaj na čemu lahko delamo in se jih zato splača obiskovati.

Po drugem treningu so sledili še štirje izpiti za višje kyu stopnje. Vsem, ki ste izpite uspešno opravili, čestitamo!

Po treningih je sledila še večerja, kulturni program ter druženje, ples in zabava do jutranjih ur. Bilo je super in na tem mestu bi se še enkrat zahvalil Ptujčanom za odlično organizacijo. Vsekakor vredno obiska (tudi v prihodnjih letih!).

Domo arigato gozaimashita!
Vsem aikidokam s katerimi se letos več ne srečamo, želimo vesel december in praznike ter veliko energije za treninge v naslednjem letu. Upamo, da se čimprej vidimo na tatamijih!