Zimska šola v Planici - 2014

V soboto, 18. 01. 2014, sva obiskala prvi seminar v letu 2014. To je bila Zimska šola v Planici. Šolo sta vodila Jasmin in Dejan Biščević, oba 4. Dan Aikikai.
Foto: Aikido Klub Ptuj

Zjutraj sva prispela v zasneženo (ja res!) Planico. Oči so kar malo bolele, saj v tej zimi nismo vajeni toliko beline. Po prihodu sva se namestila pri najinih prijateljih iz Velenja (hvala). Preoblekli smo se kar v sobi, potem pa po športno, z dvigalom, 3 nadstropja nižje v telovadnico.

Jutranji trening je vodil Dejan. Začeli smo z jo-jem oziroma leseno palico. Najprej nekaj osnovnih in nato še nekaj povezanih suburijev. Potem smo to vadili še v parih, da smo se navadili ritma in distance. Po tem smo vadili še jo-dori in jo-nage. Drugo polovico treninga smo vadili prostoročne tehnike. Pri tem je bil poudarek na padcu centra in na stanju pripravljenosti, ki naj bi ga vzdrževal cel čas, tako kot tori kot tudi uke na treningu ter tudi v vsakdanjem življenju.

Po treningu je sledil obisk savne, za tem pa še kosilo. Potem je bilo na vrsti poležavanje, posedanje, prebavljanje (hrane in učne snovi) in počivanje do drugega treninga.

Drugi trening, ki ga je vodil Jasmin smo obravnavali prostoročne tehnike. Najprej smo poiskali točko v kateri partner nima več ravnotežja, nato pa smo skušali tehniko zaključiti tako, da ohranimo napadalca cel čas v istem občutku neravnotežja. Trening smo nadaljevali s suwari in hanmi handachi waza oblikami vadbe, kjer smo vadili predvsem pravilno gibanje iz bokov, povezavo med partnerjema ter naš gibalni motor, ki potem poganja tudi tehnike stoje. Proti koncu smo še malo vadili premet oziroma breakfall ali polsalto ter trening zaključili z dihalno vajo kokyu ho.

Po drugem treningu je bila še enkrat na vrsti savna, po tem pa druženje ob hrani in pijači. Večer se je zaključil z zanimivo igro pantomime, kjer smo se večkrat nasmejali do solz.

Hvala vsem za lep dan in se vidimo na tatamijih!