Seminar Bruno Gonzalez - poročilo

Foto: Zumm Aikido Egyesület
Pretekli vikend sva z Nastasjo obiskala seminar Bruno Gonzaleza, 5. Dan Aikikai, v Budimpešti. Poleg naju je bilo še 15 Slovencev, nekaj Srbov, Avstrijcev in seveda veliko Madžarov. 

Bruno je v svojem slogu prikazal in poudaril pomembnost povezovanja prostoročnega dela in dela z orožjem. V tokratni izvedbi smo vadili z bokkenom, prostoročno pa je bil največji poudarek na napadih chudan in jodan tsuki, proti koncu pa smo se posvetili tudi nekaterim drugim. Seveda je kar nekaj načinov izvedbe posamezne tehnike ob določenem napadu, vendar je v stresni situaciji (na primer več napadalcev, ki napada z različnimi napadi ali tudi samo en napadalec, ki lahko napade z različnimi napadi) priročno imeti na voljo univerzalno rešitev. To pomeni en vzorec gibanja, ki te vsakič pripelje v ugodno situacijo iz katere potem lahko mirno izvedeš poljubno tehniko. Med seminarjem smo se tej rešitvi vztrajno približevali, seveda pa je pred nami še veliko dela preden bomo imeli ta pripomoček v žepu.

Druga pomembna stvar, ki jo Bruno zmeraj poudarja je, da je ukemi le izbira napadalca. Cilj torija je, da se pozicionira tako, da lahko izvede met ali vzvod, hkrati pa kontrolira navpično os napadalca in ob morebitnem upiranju ali drugih težavah lahko to izkoristi brez spreminjanja položaja ali intencije zgolj kot nadaljevanje enega in istega gibanja, kar je marsikdo na seminarju tudi občutil na lastni koži :) . 

Poleg seminarja smo tudi izkusili madžarsko kulinariko ter v lepem nedeljskem vremenu opravili sprehod po znamenitostih Budimpešte in uživali v lepem razgledu.

Naslednji Brunotov seminar bo novembra in zagotovo se ga bomo udeležili. Pridite tudi vi!

Lep aikido pozdrav!