Seminar Wilko Vriesman - poročilo

Foto: Bushin Dojo
Pretekli vikend je v Ljubljani potekal mednarodni seminar z našim mentorjem Wilko Vriesmanom, 6. Dan Aikikai. V soboto in nedeljo smo med tremi treningi spoznali in utrdili nekatere principe.

Povzeto povedano je bilo to generiranje energije iz nog oziroma dobrega stava. Ta energija se potem nabere v centru. Preko odprtega prsnega koša in sproščenih ramen lahko to energijo prenesemo na roke in tako do partnerja.

Druga pomembna zadeva je bila izbira direktne linije. To pomeni na primer, da ne slediš svoji roki temveč poiščeš najkrajšo možno imaginarno linijo med lastnim centrom in točko kontakta. Na ta način se centriraš v akciji in tako partnerju odvzameš ravnotetžje.

Nazadnje pa smo vadili še princip padanja in dvigovanja. Če ohranimo dobro držo in pademo proti določeni točki - ne partnerju, nam bo partner sledil k tej točki. Ko pa enkrat vemo, da bomo prispeli na neko točko pa lahko na primer z roko že gremo na drugo točko. Tako nam partner ne bo mogel slediti in bo brez oziroma z zmanjšanim ravnotežjem in eno točko v zaostanku. S tem imamo odlične pogoje, da uporabimo tehniko in bo le ta tudi odlično funkcionirala.

S tem receptom vam ne bo spodletela še tako zahtevna tehnika. Veliko užitka ob vadbi!

Lep aikido pozdrav!