Poletna šola - Balaton 2014

Prejšnji vikend smo bili na Balatonu, na Madžarskem na poletni šoli aikida, ki jo je organiziral Zumm Aikido klub, ki ga vodi naš aikido prijatelj Gergely Csak, 3. Dan Aikikai, učitelj pa je bil Stéphane Goffin, 6. Dan Aikikai.

Pri vadbi bokkena smo začeli z osnovnimi suburiji in nato počasi gradili kate. Natančna drža, fokus, pravilen zamah, kontrola težišča, pravilno gibanje nog, menjava bokov, ostrina in odločnost, postavitev prioritet in podobno, veliko podrobnosti, ki sestavljajo majhno (veliko) sliko.

Med prostoročno vadbo je bil poudarek na povezavi med partnerjema. Stéphane je poudaril, da ni pomembna perfektna slika obeh partnerjev, ki nista povezana. Aikido nista dva perfektna kroga ki obstajata vsak zase, aikido se dogaja samo v preseku teh dveh likov. Zato je pomembno da najdemo skupno točko (common point). Te točke potem ne spreminjamo, uporabimo jo kot vmesni korak pri statičnem delu ali ko se kaj zalomi (na tej točki se lahko zaustavimo). Prav tako je bil poudarek na nebesedni komunikaciji med partnerjema. Uke na primer ne more kar tako vstopiti v osebni prostor torija (sploh če nima jasne ideje o napadu). Pri katah je tako potrebno upoštevati razdaljo, kot tudi natančni vrstni red gibanja obeh partnerjev. Vadili pa smo tudi nekatere druge pomembne koncepte. Kot vedno je bilo zanimivo, zabavno in poučno.

Na tatamijih in izven njih smo ponovno srečali naše prijatelje iz Madžarske, Avstrije, Belgije, Portugalske in Španije. Pestra družba, s katero smo se zelo zabavali. Seveda pa smo obdobje lepega vremena izkoristili tudi za kopanje v Balatonu (Blatnem jezeru).

Bilo nam je zelo lepo in smo se veliko naučili, z veseljem se bomo vrnili! Hvala za organizacio in družbo!
Domo arigato gozaimashita, merci beaucoup, köszönöm szèpen, dankeschön, obrigado, muchas gracias in hvala! :)