Keiko Dojo

UČITELJA V KEIKO DOJU

Matjaž Žalig, 4. Dan
Glavni inštruktor in podpredsednik društvaNastasja Škerlj Grat, 4. Dan
Inštruktorica in predsednica društvaKeiko Aikido Dojo v prostem prevodu pomeni prostor za treniranje aikida. Najina vizija je, da omogočiva vsem zainteresiranim prostor za napredek pri vadbi aikida na vseh ravneh.

Matjaž se je z aikidom prvič srečal v letu 2003, ko je obiskoval 4. letnik gimnazije v Mariboru. V tistem šolskem letu je občasno obiskoval treninge aikida vse do pomladi, ko jih je zaradi mature začasno prekinil. Nato se je preselil v Ljubljano, kjer je začel študirati Policijsko-varnostne vede. Takrat je našel klub aikida Dokiai, v katerem je redno treniral naslednjih 8 let. V letu 2008 je opravil izpit za črni pas, 1. Dan Aikikai Aikido pred Wilko Vriesman Senseiem 6. Dan Aikikai Aikido. Takoj po izpitu se je odpravil v Amsterdam, kjer je postal Uchideshi (notranji učenec) Wilka Vriesmana Senseia. V naslednjih dveh letih je skoraj leto dni preživel v doju Wilka Vriesmana, kjer je intenzivno treniral aikido ( 20+ ur tedensko + vikend seminarji). V letu 2011 je opravil izpit za 2. Dan Aikikai Aikido, prav tako pod vodstvom Wilko Vriesman Senseia in jeseni 2013 izpit za 3.Dan Aikikai. Leta 2012 je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede z naslovom Upravljanje z agresijo in nasiljem v zavodih zapora in prevzgojnega doma. V diplomi je obravnaval tudi aikido kot eno izmed metod soočanja z agresijo in nasiljem.

S poučevanjem aikida se je Matjaž srečal že v letu 2006, ko je najprej pomagal začetnikom pri osnovnih korakih in padcih, sčasoma pa je vodil začetno skupino ter nadomeščal celotno skupino ob odstotnosti glavnega učitelja. Odkar se je leta 2009 vrnil iz polletnega bivanja v Amsterdamu (Uchideshi), je samostojno vodil skupino na Fakulteti za varnostne vede (pod okriljem kluba Dokiai) več kot 3 leta. Medtem pa je poučeval tudi začetnike in nadaljevalce na drugih lokacijah.

Matjaž je tudi edini Slovenec, ki je sodeloval pri izobraževanju za pomočnika učitelja borilne veščine - aikido, ki je potekalo na Nizozemskem, in to izobraževanje leta 2009 z diplomo tudi zaključil.
Prav tako je v letu 2011 zaključil izobraževanje za učitelja aikida 1. stopnje v Sloveniji in si pridobil certifikat. V letu 2015 je opravil izobraževanje in pridobil diplomo za učitelja aikida 2. stopnje.

Nastasja je aikido začela trenirati leta 2008 v klubu Dokiai. Z resnim pristopom in pogostimi treningi je hitro napredovala in konec leta 2011 opravila izpit za 1. Dan Aikikai Aikido pod vodstvom Wilko Vriesman Senseia. V istem letu je preživela 4 mesece kot Uchideshi (notranji učenec) v doju Wilko Vriesmana v Amsterdamu. V klubu je večkrat nadomeščala ostale učitelje in učila tako začetnike kot nadaljevalce. Poleti 2013 je opravila izpit za 2. Dan Aikikai Aikido. Leta 2016 je opravila izpit za 3. Dan Aikikai.

Nastasja je profesorica nemščine in je nabrala izkušnje s poučevanjem otrok in mladine.
Prav tako je v letu 2011 zaključila izobraževanje za učiteljico aikida v Sloveniji in si pridobila certifikat. V letu 2017 je opravila izobraževanje in pridobila diplomo za učiteljico aikida 2. stopnje.

Oba se neprestano izobražujeta na mednarodnih seminarjih pod vodstvom priznanih aikido mojstrov. Najpogosteje pod vodstvom Wilko Vriesman Shihana in njegovega učitelja Christiana Tissierja Shihana, čigar liniji sledita. Trenirala pa sta tudi že pod vodstvom trenutnega Doshuja Moriteru Ueshibe,  Endo Seishiro Shihana, Hiroshi Ikeda Shihana, Jorge Rojo Senseia, Bruno Gonzalez Senseia in mnogih drugih.

S svojim znanjem in izkušnjami želita pomagati vadečim, da bodo od treningov aikida odnesli kar največ.