Aikido

Aikido je moderna japonska borilna veščina. Njen ustanovitelj je Morihei Ueshiba, imenovan tudi O`Sensei (veliki učitelj). O`Sensei je v svoji mladosti treniral veliko različnih tradicionalnih japonskih borilnih veščin. Med drugimi veščine bojevanja z mečem, palico, sulico, bajonetom ter različne prostoročne veščine. Posebno mesto pa ima njegovo urjenje v Daito-ryu aiki-jujutsu pod vodstvom Sokaku Takede, za katerega je Morihei sam rekel, da mu je odprl oči za Budo.

Velik vpliv na nastanek aikida, kot ga poznamo danes je imela druga svetovna vojna. O`Sensei je takrat spoznal, da borilne veščine ne bi smele predstavljati orodja za uničevanje in nasilje nad drugimi oziroma k temu spodbujati. Prava veščina naj bi bila kultivacija življenja s pomočjo ljubezni. Zaradi tega se aikido včasih opisuje tudi kot veščina miru.Poimenovanje borilne veščine Aikido se je prvič pojavilo leta 1942, ko se je O`Sensei preselil v majhno vas po imenu Iwama, kjer je ustanovil Iwama Dojo. Na tem mestu je danes poleg doja tudi Aiki Shrine. Tukaj je O`Sensei posvečal večino svojega časa vadbi in razvoju aikida.

Leta 1927 je O`Sensei v Tokiju ustanovil svoj prvi dojo, ki je danes znan pod imenom Aikikai Hombu Dojo.  Hombu Dojo je osrednji svetovni aikido dojo. Njegovo vodenje je po smrti ustanovitelja v letu 1969 prevzel njegov sin, drugi Doshu (vodja poti) Kisshomaru Ueshiba.

Po O`Senseijevi smrti so nekateri od njegovih najboljših učencev ustanovili svoje aikido smeri in zveze. Med najbolj znane spadajo Ki aikido (ustanovitelj Koichi Tohei), Iwama-ryu aikido (Morihiro Saito), Yoshinkan aikido (Gozo Shioda), Yoseikan aikido (Minoru Mochizuki) in Tomiki aikido (Kenji Tomiki). Poznamo pa tudi nekatere druge zvrsti aikida.

Večini teh aikido smeri je skupno, da ne poznajo tekmovanj. Vadba aikida je sestavljena iz vnaprej določenih kat, ki jih izvajamo v parih. Napadalec v tehniki je imenovan Uke, tisti ki tehniko izvaja, pa Tori ali Nage. Aikido tehnike se delijo na vzvode - Katame Waza in mete - Nage Waza, poznamo pa tudi vaje - Ho.

Pri vadbi aikida razvijamo in izboljšujemo različne veščine. To so ravnotežje, gibljivost, občutek za lastno telo in telo drugega. Za mlajše vadeče pa je poudarek tudi na izboljšanju kondicije in razvoju aikido specifičnih mišic (predvsem noge in srednji del telesa). Poleg telesa pa v aikidu vadimo tudi um in duha.