Seminar za ženske in gostovanje pri Uruwashiiju - poročilo

To soboto je v Ljubljani potekal prvi aikido seminar za ženske v Sloveniji. 

Namen seminarja nikakor ni bil izključevanje ali poveličevanje enega spola, temveč dati ženskam enakovredno mesto v tem pretežno moškem športu. 

In to je tudi dosegel. Nastasji Škerlj Grat, 3. Dan, najvišje rangirani ženski v slovenski Aikikai zvezi je dal priložnost, da samostojno pripravi in izpelje svoj prvi seminar, vsem udeleženkam pa, da spoznajo nov pristop izvajanja tehnik z vidika fizično šibkejšega torija in da se pri tem še podružijo med seboj.
 
 

Poleg pobudnice in idejne vodje seminarja, Staše Pisek, in že prej omenjene vodje Nastasje, se je dogodka udeležilo še enajst aikidok iz petih klubov. Namen seminarja je bil predvsem soočanje pregovorno šibkejših žensk s partnerji, ki tehnike izvajajo in sprejemajo poglavitno na osnovi fizične sile. Tako smo ob dobri "krožni" strukturi, vadile še nizek stav, uporabo bokov in centra, aktivno povezavo med torijem in ukejem, kar je Nastasja na koncu združila še v vajah za varno sprejemanje močnejših tehnik, predvsem z ushiro ukemijem.

Vse udeleženke smo bile nad seminarjem zelo navdušene in bi ga z veseljem ponovile, seveda pa bi naslednjič zraven povabile tudi fante, sedaj ko smo prestale ognjeni krst in dokazale, da zmoremo tudi same.


Obisk pri vrhniškem aikido klubu Uruwashii

V četrtek, 20.4., smo se aikidoke Keiko doja odpravili na obisk k vrstnikom na Vrhniko. Na skupnem treningu, pod vodstvom Boštjana Kende, 1. Dan,  nas je v prijetnem in sproščenem vzdušju ducat članov obeh klubov složno izvajalo napade: aihanmi, gyakuhanmi in katadori in tehnike: soto kaiten nage, ude kimi nage, nikkyo in sankyo ura, shihonage.
 
 

Uspešen trening smo proslavili še ob pijači, kjer smo prijetno druženje tudi nadaljevali.

Boštjanu, Mariji in Juretu se še enkrat zahvaljujemo za gostoljubje in odličen trenig ter jih vabimo, da naj nas tudi oni kdaj obiščejo!
 
Maruša