Trenirati z začetnikom - nadloga ali potreba

Marsikdaj sem zasledila pogovore med aikidokami kako bi bilo potrebno za nadaljevalce, da trenirajo med sabo in se ne ukvarjajo z začetniki, če želijo resnično napredovati, od začetnikov pa slišim, da nočejo nadaljevalcem "krasti" časa. V nekaterih dojih so treningi občasno ločeni na začetne in nadaljevalne, ponavadi pa treniramo vsi skupaj. Preden se posvetimo temi iz pogleda nadaljevalca, poglejmo zadevo iz začetnikove plati.

Začetnik se na prvih treningih veliko ukvarja sam s sabo in največ energije gre v razmišljanje kam dati nogo, kako se postaviti za ukemi, kaj narediti z rokami poleg vsega pa je potrebno biti  še v nizkem stavu, imeti odprt zgornji del telesa ter biti ob vsem tem še sproščen. Če torej trenirata dva začetnika med sabo, poteka med njima veliko komunikacije. Tukaj lahko dober nadaljevalec naredi začetniku veliko uslugo in pripravi začetnika do tega, da ta začne komunicirati telesno in ne z glavo. Kot "dober nadaljevalec" je  mišljena oseba, ki ne razlaga kaj mora začetnik narediti, ker potem komunikacija ni nič boljša kot med dvema začetnikoma, temveč se angažira in se predčasno postavlja v pozicije in s tem vabi začetnika v pravilno gibanje. Začetnik tako dobi občutek za smer, postavitve in ključne točke ter tako veliko hitreje usvoji formo kot bi jo sicer. Na takšnem treningu se vžge notranji motor in v veliko večji užitek je trenirati s prižganim motorjem in uživati v vožnji kot pa na vsakem koraku poslušati kako je potrebno obrniti ključ, da bo avto sploh vžgal. Nadaljevalec je torej za začetnika zelo dragocen in vsak, ki je kdaj ustvarjal dojo iz nič ve, kako težko je bilo prvi generaciji v primerjavi z naslednjimi, ko so imeli nad sabo že nekoga, ki je z njimi delil znanje.

Seveda morajo nadaljevalci trenirati med sabo, vendar je včasih pravi preizkus znanja ravno trening z začetnikom, ker ta še nima ponotranjenga aikido gibanja in zato ne sledi, kakor bi pričakovali. Takšen učni primer je shiho nage. Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je delal  shiho nage z začetnikom in se je ta enostavno obrnil okrog svoje osi ter tehnika ni bila več mogoča. Ravnal je čisto naravno, torej je težava predvsem v pomanjkljivi tehniki nadaljevalca. Na letošnji spomladanski šoli v Parizu sem trenirala z veliko višje rangiranim partnerjem (7. Dan). Vadila sem ravno tehniko shiho nage in ko sem že mislila, da mi gre prav dobro, je v tistem prišel mimo Tissier Shihan in mi rekel, da je tehnika sicer čisto v redu, vendar za začetnika ne bi bila dovolj dobra. Odličen komentar :) Začetniki so najbolj iskreno ogledalo naše tehnike, zato je za vsakega nadaljevalca več kot priporočljivo, da gre trenirati s kakšnim novincem in vidi kako dobro je zares njegovo gibanje. 


Pomembno se mi tudi zdi dejstvo, da smo v društvih in ne podjetjih. Učitelj ni vrh piramide, ostali pa pod njim, temveč smo v skupnosti in pomagamo eden drugemu pri napredku in rasti. Tako kot je nadaljevalec nujen za začetnika, tako je začetnik nujen za nadaljevalca, če ta želi resnično napredovati.

Nastasja