Poletna šola v Markelu

Vikend poletne aikido šole na Nizozemskem je za nami. Povzetek: wauuuu!


Poleg Wilko Vriesman Shihana je neprecenljivo znanje z nami delil tudi Fabrice Croizé. Okrog številke 60 se je vrtelo število aikidok, s katerimi smo delili dojo 5 ur dnevno.


Treningi so potekali na visokem in aktivnem nivoju, razdeljeni na 2 * 2,5 ur dnevno. Prvi del je potekal pod vodstvom Wilka Vriesmana, ki je poudarjal pomembnost usklajenosti: drže (stance), odprtosti zgornjega dela telesa skozi celotno tehniko in usmerjenosti uma ter prenos/sprostitev energije z vdihom/izdihom.


Drugi del pod vodstvom Croizea je bil usmerjen v dinamiko/natančnost pri izvajanju tehnik. Pod njegovim vodstvom je potekal tudi trening z bokkenom, (na najino srečo :) smo vadili iste kate, kot smo jih na treningu na prostem).

V določenih primerih res nisem natančno razumela sporočila pri demonstraciji, a sem ga pri izvajanju tehnike »začutila«. Res je kar pravita Nastasja in Matjaž, dan seminarja odtehta kar nekaj dni, če ne tednov rednega treninga.


Čeprav sva kot začetnika »padla« v skupino v večini visoko rangiranih »hakam«, je bila velika prednost ta, da smo na naših klubskih treningih že izvajali vse tehnike, s katerimi smo se srečali na seminarju.


Spoznati in trenirati s tako velikim številom visoko rangiranih aikidok je posebno in nepozabno doživetje.


Vsekakor velja pohvaliti tudi vzdušje izven treningov, za nami so 4 dnevi nabiti s pozitivno energijo (priznam, na poti nazaj je pošteno govoriti o energiji v mirovanju :) ) in dobrim treningom.

Aleksandra in Đorđe