Stage de Paques 2018

Konec aprila sva se učitelja v Keiko Dojo udeležila tradicionalne Stage de Paque aikido šole, ki poteka vsako pomlad v Parizu, pod vodstvom Shihana Christian Tissier 8. Dan Aikikai. Šola je izjemno dobro obiskana, saj pridejo udeleženci iz vseh koncev sveta, v tem tednu nas je bilo na tatamijih krepko preko 200 aikidok. Tudi sam nivo je neverjeten. Med nami je vadilo okoli 10 -15 posameznikov, ki imajo nivo 6. ali celo 7. Dan, medtem ko je večina vadečih bila razporejena nekje med 2. in 5. Dan. Zagotovo pa lahko povem, da je motivacija za trening in napredovanje na takšnih seminarjiih izredno visoka, tako da sva izkoristila vsak trenutek in poskušala »odnesti« kolikor se je le dalo.



Mojster Tissier je kot vedno kristalno jasno prikazal in razložil vse vaje, prisluhnil pa je tudi veliko vprašanjem, ki so se porajala nekaterim in jih skušal razčistiti. Vaje z bokkenom (leseni meč) je zelo dobro povezal s prostoročnimi tehnikami. Velik, morda celo največji, poudarek pa je bil na stavu (posture), ki mora biti nizek in stabilen, z aktivnim centrom telesa (na)ravno držo hrbtenice in sproščenim a fokusiranim gibanjem rok.


Kot vedno, je bilo tudi tokrat lepo srečati stare in najti nove prijatelje iz vsega sveta, se z njimi podružiti, pogovoriti predvsem pa potrenirati.
Sam sem se tudi tokrat z velikim veseljem udeležil treningov v Doju in pod vodstvom prijatelja Fabrice Croize senseija, enega boljših učencev mojstra Tissierja. Vzdušje in intenziteta treningov v njegovem Doju so nekaj k čemur stremiva tudi v najinem Doju. 


Udeležil pa sem se tudi specialnega treninga pod vodstvom italijanskega mojstra Nino Dellisantija 6. Dan, ki je potekal v Cerclu Tissier. Zanimiv in prijazen pristop enega njegovih najstarejših učencev, po besedah Cr. Tissierja.
Tokrat je bilo v Parizu tudi res lepo in toplo vreme, tako, da smo večino pavz preživeli zunaj v parku blizu dvorane, seveda v družbi dobrih prijateljev in uživali v dobrotah francoske kulinarike.


Do prihodnjega seminarja bomo pridno vadili na domačih tatamijih in prenašali znanje naprej.

Lep aikido pozdrav!