Seminar v Italiji

Pretekli konec tedna smo se člani kluba udeležili seminarja pod vodstvom Christian Tissier Shihana v La Loggi, malem mestecu pri Torinu.

Urnik seminarja je bil zastavljen tako, da so bile prostoročne tehnike vpeljane s tehnikami z orožjem. Dopoldanski trening se je pričel z bokkenom, z izvajanjem osnovnih kat, kar se je pretopilo v prostoročne bazične tehnike kot sta irimi nage in kote gaeshi. Bazične tehnike so bile izbrane namenoma, da smo se lahko posvetili temam, kot so jasnost v ohranjanju telesa in gibanja v določenih smereh ter izvajanje tehnike tekoče. Pozornost je bila namenjena tudi načinom izpeljave tehnike, ko je napad intenzivnejši - kar nam, šibkejšim po postavi, pride še kako prav, ko smo deležni močnega shomen uchi napada :)


Popoldanski trening se je pričel z izvajanjem kat z jo-jem. Kate s pozornostjo na ohranjanju prave distance, so se nadaljevale s prostoročnimi tehnikami shiho nage in kokyo nage. Ponovno s poudarkom kako nadaljevati tehniko ob močnem napadu na način, da ne reagiramo z močjo, temveč se poslužimo drugih vzvodov. Pomembnost izvajanja tehnike v pravilnem ritmu, pa je bil ponazorjen v suwari wazi s tehniko ikkyo, kjer je bil fokus predvsem na pravočasnem vstopu.

Treningi so bili vodeni v francoščini in prevajani v italijanščino. Tako so bile najpogosteje izrečene besede na tatamijih la linea, fluido, la distanza...
Vzdušje na tatamijih je bilo sproščeno romansko. Poleg slovenske udeležbe in nekaj rednih obiskovalcev seminarjev iz Francije in Belgije, so bili udeleženci v večini iz gostujoče države. Organizatorji so se pohvalili s 30. obletnico sodelovanja s Shihan Tissier-jem in se mu ob tej priliki tudi zahvalili za to skupno prehojeno pot.

Prav veliko možnosti za pohajkovanje po italijanskih ulicah nismo imeli, smo pa izkoristili odmor med treningi za okušanje lokalne hrane in ugotovili, da pregovorna odličnost italijanske kuhinje še kako drži. Kot bi se dogajanje na tatamijih zrcalilo tudi v gurmanskem svetu – enostavne sestavine uporabljene na raznovrstne načine - učinek takojšnji :)

Tina