Jesenska šola aikida v Berlinu

Pred kratkim sva se učitelja v Keiko Dojo udeležila jesenske šole aikida, pod vodstvom Christian Tissier Shihana, 8. Dan Aikikai, v Berlinu. Kot ponavadi je bila polna dvorana nadobudnih aikidok iz več koncev sveta, tudi Amerike in Južne Afrike, največ pa seveda prijaznih domačinov. 


Po preizkušenem receptu – jutranji trening z bokkenom, kateremu sledita še dve enoti prostoročnega treninga na dan – smo se prepustili tednu dni strukturiranih in navdiha polnih izkušenj na tatamijih. Seveda je pomembno, da učitelj obvlada svoje delo, ampak predvsem z mojega vidika je največja dodana vrednost tovrstnih seminarjev kvaliteta, predanost in vložek preostalih učencev, s katerimi predstavljene tehnike, principe in koncepte lahko povadiš na vrhunskem nivoju. Tako dobivaš neposredne in takojšnje povratne informacije, ki so relevantne. S takšno obliko in kvaliteto pomoči lahko pride do najvišje mogoče stopnje ponotranjanja občutkov, ki jih potem z nadaljnjo vadbo in refleksijo lahko postopoma predajava naprej na najine učence.


Skratka gre za še en nepogrešljivi seminar, ki ne sme manjkati na vsakoletnem koledarju seminarjev.

Tokrat sva bila v Berlinu prvič z avtom, tako da sva poleg seminarja in odlične kulinarike, to izkoristila tudi za malo večji nakup :)



Lep pozdrav vsem in se vidimo na tatamijih!