Seminar Bruno Gonzalez - Budimpešta, oktober 2013

Foto: Daniella Micsinai
Pretekli vikend sva se z Nastasjo in še dvema članoma Aikikai zveze Slovenije udeležila mednarodnega seminarja v Budimpešti, pod vodstvom Bruno Gonzaleza, 5. Dan Aikikai.

 Tokrat je bil seminar sestavljen rahlo drugače, saj smo namesto bokkena kot orožje uporabljali jo (leseno palico). Bruno nas je postopoma popeljal od enostavnejših suburijev k težjim, ki smo jih potem izvajali tudi sinhronizirano v paru.

Principe gibanja jo-ja in z jo-jem smo nato uporabljali kot vodilo pri prostoročnih tehnikah. Glavna napada sta bila predvsem kata dori men uchi in morote dori. Velik poudarek je bil pri točki prvega kontakta, tako za uke- ja kot tori-ja. Tori ustvarja situacijo in uke reagira tako, da skuša vzpostaviti enakost v tehniki. To predvsem pomeni, da uke pazi na razdaljo do partnerja, ne potiska ali vleče ves čas (če se že odloči povleči ali potisniti mora biti jasno razvidna intencija in namen, kar pa je izvedljivo le iz dobre pozicije). Prav tako mora biti uke sposoben zaustaviti tori-ja, če ta potiska točko kontakta. Hkrati pa mora biti sposoben reagirati, če tori zmanjša ali poveča razdaljo.

Poudarki na strani tori-ja so bili v dobrem pozicioniranju, aktivnosti druge roke, uporabljanju principov gibanja pri delu z jo-jem ter uporabljanju principa padanja z nogami, kadar je uke pravilno vzpostavil enakost. To je privedlo do spremembe v ritmu in posledično padca uke-ja.

Pomembno je bilo tudi, da uke ne predvideva tehnike vnaprej ter da je sproščen in še marsikaj  kar pa boste izvedeli na naših treningih! 

Na seminarju smo srečali stare znance iz Madžarske, Avstrije in Srbije, spoznali pa smo tudi dva mlada Francoza, ki redno trenirata v Parizu. Trening z njimi je bil res zanimiv in poučen. Komaj čakamo na naslednji seminar. Pridružite se nam tudi vi!
Foto: mimoidoči
P.s. Poleg seminarja smo izkoristili tudi res lepo vreme za sprehod po mestu in uživanje v madžarski kulinariki. Bilo je odlično.

Lep pozdrav
Se vidimo na tatamijih!