Poročilo iz Romunije

Prejšnji teden je v Cluj-Napoci potekalo redno dvoletno srečanje članov Directing Committee (DC) mednarodne aikido zveze (IAF). Nove smernice in strategije za razvoj aikida v prihodnosti bodo znane kmalu. Na koncu srečanja je kot običajno potekal seminar, ki ga je poleg IAF organizirala Romunska aikikai zveza - RAAF.


Na seminarju so učili:
  • Mitsuteru Ueshiba - Waka Sensei (mladi učitelj) (pravnuk ustanovitelja aikida Moriheia Ueshibe - O Senseia, uradni vodja oziroma Dojo-cho v Hombu Doju v Tokiju)
  • Christian Tissier Shihan, 7. Dan Aikikai
  • Ulf Evenas Shihan, 7. Dan Aikikai
  • Peter Goldsbury Sensei, 7. Dan Aikikai - predsedujoči IAF
  • John Rogers Shihan, 6. Dan Aikikai - podpredsednik IAF
  • Kei Izawa Sensei, 6. Dan Aikikai - generalni sekretar IAF
  • Wilko Vriesman Sensei, 6. Dan Aikikai - član DC IAF, naš mentor in tehnični direktor zveze
Ob tako imenitnem spisku svetovno priznanih učiteljev je skoraj odveč govoriti o kvaliteti treningov, saj je ta sama po sebi umevna. Po najnovejših podatkih je bilo na seminarju 465 aikidok iz 23 držav in 5 kontinentov. Ti podatki in številke lahko dajo približno slutiti pomembnost in velikost tega izjemnega aikido dogodka. Med udeleženci sva bila tudi učitelja iz Keiko Dojo, kot predstavnika slovenskega aikida oziroma Slovenske Aikikai Zveze. 

Med seminarjem sva trenirala in se družila z veliko aikido prijatelji iz različnih držav, spoznala pa sva tudi veliko novih prijaznih ljudi iz Romunije in tudi od drugod.

Na koncu seminarja so potekale še demonstracije. Sprva je bilo mišljeno, da bodo demonstrirali predstavniki nacionalnih zvez, vendar se je spremenil format in so demonstrirali prisotni učitelji, ki so vodili treninge na seminarju. Sam sem bil predstavnik Slovenije pri demonstraciji Wilko Vriesman Senseija in njegove Nizozemske ekipe. Video si lahko ogledate tukaj.


Slovenski aikido pa je doživel še posebno čast in priznanje, saj je Waka Sensei želel, da mu na demonstraciji asistira Nastasja, kot njegov uke. Žal ni prišlo do realizacije (saj Nastasja ni Romunka), vendar je že sama njegova izbira velika pohvala za naš trud in dokaz, da treniramo pravilno in kvalitetno. To je tudi dobra motivacija za naše delo v prihodnosti.



V soboto zvečer je potekala še uradna verčerja oziroma Sayonara Party za udeležence seminarja. Dogodek se je odvijal v japonski restavraciji Nobori (ki je v lasti Dorina Marchisa - predsednika romunske aikikai zveze). Kot je že običajno v Romuniji, smo bili tudi tokrat izjemno dobro pogoščeni s strani Dorina in njegove organizatorske ekipe. Vzdušje je bilo zabavno in sproščeno, hkrati pa so gostje bili elegantno oblečeni, tako da je to poskrbelo za drugačno atmosfero, kot smo je vajeni na seminarjih in ob njih. Skratka bila je odlična priložnost za spoznavanje v drugi luči.

Seveda sva prosti čas izkoristila tudi za spoznavanje mesta in kulinarike. Večino sva ga tako preživela na sprehodih po centru in okolici. Vsekakor ni bilo zanemarljivo dejstvo, da so bli dnevi sončni in da je bilo približno 30 stopinj ves čas najinega bivanja tam. Pravo poletno doživetje za spremembo. Cluj je zelo lepo mesto, zato njegov obisk priporočava vsem, ne samo najinim aikido prijateljem.


Na tem mestu pa bi se rad še enkrat zahvalil Dorinu in njegovi ekipi za odlično organizacijo, pogostitev in skrb za dobro vzdušje! Hvala lepa in z veseljem se bomo še vrnili! Multumesc!

Matjaž Žalig