Seminar z Alexom Walnierjem in Matjažem Žaligom - poročilo

Pretekli konec tedna je potekal mednarodni seminar, ki sta ga vodila Alex Walnier, 4. Dan in Matjaž Žalig, 3. Dan.





Seminar je bil zasnovan kot samostojne ure učiteljev, ki pa so se tematsko nadgrajevale. Matjaž se je z razlago naslonil na osnovne tehnike, osredotočen predvsem na vstope. Direkten vstop, ki omogoča pravilno distanco in izvajalca tehnike, tudi ob močnejšem napadu, ne postavi v podrejen položaj. Medtem ko je Matjaž na podlagi osnovnih tehnik gradil strukturo, je Alex razvijal aplikacije. Aplikacije tehnik kot sta irimi nage in kote gaeshi z vrtenjem na mestu, kar zahteva močno postavljeno os telesa. Prav tako je bila pozornost na usmerjanju pogleda; ker je misel hitrejša od telesa, najprej s pogledom označimo željeno točko premika, čemur nato sledi gibanje. Aikido pod vodstvom belgijskega učitelja se izvaja natančno (predvsem natančni vstopi), mehko in z veliko gibanja. 







Seminar je potekal v sproščenem vzdušju, z veliko angažiranostjo udeležencev – tako slovenskih kot belgijskih aikidok. Uigranost ekipe se je pokazala pri zadnji vaji – napad shomen uchi, vse aikidoke na tatamijih, na voljo ves prostor, vloge tori/uke stvar trenutne situacije in ju waza. Vaja je bila izpeljana kot zgleden primer urejenega kaosa :)
V maju se obeta še drugi del izmenjave, ko Matjaž gostuje v Belgiji. Upamo, da je to začetek slovensko-belgijskega prijateljstva.

In ker konec delo krasi, smo seminar okronali s praznovanjem šeste obletnice kluba. Srečno Keiko dojo in še na mnoga leta!

Tina