Poletna šola v Roquebrunu - poročilo

Pred približno mesecem dni smo se trije člani Keiko Doja, udeležili dvotedenske poletne šole Christian Tissier Shihana, 8. Dan Aikikai v Roquebrunu, v južni Franciji.


Poročilo za prvi teden je spisala Nika: 

Približno mesec dni nazaj, med 21. in 26. julijem, sem se udeležila poletnega seminarja v kraju Roquebrune-sur-Argens blizu Azurne obale, ki leži, kot pove že ime, ob veliki rjavi skali in reki Argens. Ob sprehodu skozi kraj se odprejo pogledi na obe naravni lepoti, kadar ravno ne srečuješ drugih aikidok.



Seminar je kot tradicionalno potekal pod vodstom Christiana Tissierja Shihana in je trajal dva tedna. Struktura seminarja je bila zastavljena tako, da so se izmenjavali dnevi na katere smo imeli dva treninga ter tisti z enim. V soboto je bil premor, potem pa se je struktura ponovila. Sama sem sicer sodelovala le prvi teden. Razen nedelje, ko smo imeli dva prostoročna treninga, se je jutranji trening vedno začel z uro bokkena – najprej suburiji (200 ubranih kiaijev ni kar tako!) in nato kate s partnerjem. Po par minutah pavze smo imeli približno uro in pol do dve uri treninga. Popoldanska treninga v torek in četrtek sta bila osredotočena na jo, kjer so Tissier Shihanu pomagali še nekateri drugi mojstri, ki so pokazali veliko meni še neznanih in zanimivih tehnik.


Ker sem bila prvič na mednarodnem seminarju, sem na začetku potrebovala nekaj časa, da sem se privadila ritmu, kasneje pa se je razvila že majhna rutina. Priložnost treniranja s toliko različnimi višje rangiranimi aikidokami je bila odlična za pridobivanje boljšega občutka pri izvajanju tehnik in preizkušanje raznoraznih pristopov do treninga.


Izven telovadnice (ljubkovalno tudi tople grede) je bil čas posvečen počitku, hrani, druženju in seveda pranju keiko gijev.



Udeležbo na poletni šoli priporočam vsem, ki jih zanima aikido.

Nika

V drugem tednu sva s treningi nadaljevala učitelja v Keiko Dojo. Prav tako je bilo še veliko preživelih borcev iz prvega tedna. Tem pa so se pridružili še drugi, s svežimi močmi.

Lažje nadaljevanje nam je omogočilo tudi vreme, ki nas je obdarilo tudi z dežjem in na splošno nekaj stopinjami manj, kot pred tem.


Na bokken treningih smo ponovno obdelali drugo serijo kat, tokrat od konca proti začetku. Tudi na prostoročni vadbi se je zgodba nadaljevala. Rdečo nit pa je predstavljal irimi nage, h kateremu smo se redno vračali.

Vrhunec, tokratne poletne šole, je za naju bil seveda izpit, za 4.Dan Aikikai, ki sva ga oba uspešno prestala. Sam izpit je bil nekoliko nenavaden, saj je potekal čez cel prostoročni del dopoldanskega treninga. 

Izgledalo je približno tako: 
Najprej je en od naju (ali oba) izvedel tehniko (ali nešteto njih ;) ), nato je cela skupina vadila kot običajno. Ob koncu vaje sva bila spet na vrsti midva in tako naprej vse do konca treninga. Zaključek izpita je bil z jo-jem in lahko rečem, da je bila celotna izkušnja nepozabna. Tako sva na koncu po mnenju Tissier-ja in strinjanju Wilko-ta osvojila novo stopnico na najini aikido poti.


Na tem mestu hvala vsem, ki so pripomogli k temu koraku, še posebej pa vsem ukejem. Thank you, Merci and Dankeschön to everyone who helped us making this step and especially to all the ukes!

Seveda to nikakor ni konec poti, novi seminarji prihajajo že zelo kmalu. Vmes pa smo že začeli s treningi v Doju, v kratkem nas čaka tudi nov začetni tečaj. Komaj čakava tudi na uraden začetek nove sezone, kjer bova pridobljeno znanje z veseljem delila z novimi in starimi člani.

Lep aikido pozdrav vsem!

Matjaž