Stage de Pâques v Parizu

Med 3. in 8. majem sem bil prisoten na pomladanski šoli Christian Tissier Shihana, 8. Dan Aikikai v 
 Parizu. Ta šola je vedno med najbolj intenzivnimi, saj po dveh treningih na seminarju, zvečer lahko obiščeš še redni trening v Cercle Tissier. Tam uči Christian ali pa tudi njegovi najvišje rangirani učenci. Seveda sam izkoristim vse možnosti za trening v kratkem času, ko sem lahko tam. Tokrat sem bil na treningu Patricka Benezija, 7. Dan Aikikai in Bruno Gonzaleza, 6. Dan Aikikai. Obiskal pa sem tudi dojo Fabrica Croizeja, 6. Dan Aikikai, kjer je učil Shihan iz Čila, Jorge Rojo, 7. Dan Aikikai. Vsi ti učitelji izhajajo iz podobnih odličnih osnov, ki jih gradijo preko desetletij fokusiranega in predanega treninga. Vseeno pa zaradi različnih izkušenj in lastnih karakteristik, vsak od njih predstavi isto snov na popolnoma izviren način in to je eden od čarov aikida.


Na samem seminarju je tokrat pri delu z orožjem bil največji poudarek na zavzetju dobre pozicije in projekciji intencije, tako pri napadu, kot tudi pri sprejemu. To se je potem kot ponavadi preneslo tudi v prostoročne tehnike, kjer smo snov poglobili in raziskali preko različnih napadov in tehnik.


Velika izbira kakovostnih in visoko rangiranih partnerjev za trening je eden od zaščitnih znakov spomladanske šole. Vedno treniramo z veliko starimi znanci, prav tako pa tudi z nekaterimi treniramo prvič in oboje ima svoje prednosti.


Tovrstne šole mi vedno dajo veliko inspiracije za nadaljevanje študija aikida, tako v vlogi učenca, kot tudi učitelja.

Tokrat, tudi zaradi kasnejšega termina, je bilo vreme izjemno prijetno, veliko sonca in malo padavin. Tako sem med treningi bil veliko odzunaj in raziskoval kotičke Pariza. Seveda, da takim tednom piko na i odlična francoska kulinarika, ki sem se je z veseljem poslužil.


Skratka ponovno izjemno doživetje, ki ni razočaralo. Se že veselim, da delim pridobljeno z vami na tatamijih.

Lep aikido pozdrav!